AIXECAR-SE DEL TERRA: UNA HABILITAT “VITAL”

Un estudi determina les possibilitats de viure més anys si una persona de mitjana edat o més gran és capaç d’asseure’s i aixecar-se de terra amb el mínim ajut de diferents parts del cos.

Segons un estudi presentat l’any passat a l’“European Journal of Preventive Cardiology”, les persones de mitjana edat o més grans tenen una probabilitat 7 vegades més alta de morir en els propers 6 anys si no son capaces d’asseure’s i aixecar-se del terra sense fer ús de mans o braços i genolls en comparació amb la gent que pot fer-ho sense necessitar aquestes parts del cos com ajut.

Asseure’s i aixecar-se del terra és una habilitat que posa accent en la relació vital pes-potència de la persona així com flexibilitat, equilibri i coordinació motora. Elements que sempre han d’estar presents en un Programa de Fitness.

En aquest estudi es va passar el test a més de 2000 persones d’edats entre 51 i 80 anys i després es van controlar les defuncions durant 6 llargs anys. Les persones que pràcticament no es recolzaven en pujar i baixar del terra superaven gairebé totes els 6 anys de vida següents des del dia que van practicar el test. Les persones que havien de recolzar-se amb pràcticament les dues mans o braços i els dos genolls, tenien gairebé 7 vegades més de risc de no superar els 6 anys respecte a les més hàbils.

Asseure’s i aixecar-se és una habilitat molt important per a la gent gran. Si la persona gran no és prou àgil per a fer aquesta tasca, començarà a tenir problemes per a moure’s per si mateixa amb el que suposa de retallada de moviment, despesa energètica i empobriment de totes les funcions de l’organisme. Quan parlem de persones joves és important mantenir el nivell més alt possible de moltes habilitats, no únicament per assolir objectius esportius sinó per a poder fer moltes tasques quotidianes amb més facilitat, eliminar risc de lesions, ser més eficaços en feines imprevistes i també poder arribar millor a les darreres etapes de la vida. D’això se’n diu “entrenament funcional” !

Thanks for downloading!

Top